”En kan inte hjälpa alla men alla kan hjälpa någon”

Kärlekens Hem

Staden Manacapuru ligger utmed Solimões, den flod som dagligdags kallas Amazonasfloden. En timmas bilfärd från Manaus, mitt i hjärtat av Amazonas. I Manacapuru bor det omkring 85 000 människor. Det är många som flyttar hit från byarna i djungeln och tror de ska få ett lättare liv. Men det är inte lätt att få jobb och livet blir istället ofta svårare än vad det var i den avlägsna byn.

Många av de inflyttade hamnar i ett område kallat Quari, som ligger nedanför en brant sluttning. Intill trappan där man går ner ligger det mycket skräp, det har blivit något av en soptipp. Familjerna som bor här är mycket fattiga och problemen är stora, fast det byggs många nya hus och området växer.

Pastor Jesse Leondeo de Silva som arbetar i en av kyrkorna i Manacapuru har stor kärlek till barnen som bor i detta område. Han är den som står som ansvarig för ”Fundacão Lar do Amor” som betyder ”Stiftelsen Kärlekens Hem”. Under fyra år har de fått bidrag från myndigheterna för att ge soppa till barnen varje dag. Men i början av 2009 drogs detta bidrag in.

Huset där ”Kärlekens hem” fanns var i väldigt dåligt skick, det höll mer eller mindre på att rasa samman. När pengarna sen från myndigheterna upphörde och församlingen inte klarade av att samla in pengar för att täcka kostnaderna så var de tvungna att sluta med sopputdelningen.

Barn i Nöd fick då ett nödrop i februari 2009 från Gloria Santos som är ledare för Ray of Hope i Amazonas. För många av dessa barn var denna soppa det enda de hade att äta och situationen var mycket svår för familjerna. Barn i Nöd beslutade då att vara med och stödja detta projekt och ge barnen soppa varje dag.

DSC_0887

Under 2010 byggde Barn i Nöd upp ett nytt center för barnen och i januari 2011 var allt färdigt för invigning av de nya fina lokalerna. I projektet finns runt 100 barn inskrivna. 60 av barnen får stödundervisning för att bättre klara av skolan.

Runt 100 barn kommer fem dagar i veckan och äter lunch. För många av barnen kan detta vara det enda mål mat de får på dagen. Det började som ett soppkök, men efter bättre samarbete med en matleverantör har det kunnat utökas och nu får barnen en mer varierad lunch.

På kvällarna ges också undervisning till 20 vuxna som lär sig läsa och skriva. Luzeny gör även hembesök hos barnens familjer. Kärlekens Hem är ett center som gör skillnad i detta fattiga område av djungelstaden Manacapuru. Både barn och vuxna vågar börja drömma om att livet faktiskt kan förändras!

Manacapuru

Kärlekens Hem