Instituto Evangélico

Fattigdomen präglar det brasilianska samhället. Ungdomar leds in i kriminalitet och drogmissbruk. Skolfrånvaron ökar. Unga flickor blir gravida utan kunskap och möjligheter att själv ta hand om ett barn. Ett rop om hjälp att gå in och försöka förändra.

DSC_0871

Instituto Evangélico är ett hjälpcenter som ligger i Japeri, några mil utanför Rio de Janeiro. Barnen bor hemma med sina familjer i slumområdena men kommer till centret dagtid, då de inte är i skolan. När Barn i Nöd kom in i bilden år 1999, var det utdömt av myndigheterna som otjänligt att bo och vistas i. Fukten rann utefter väggarna och all inredning var förstörd av rost och mögel. Med hjälp av SMR/SIDA-pengar kunde Barn i Nöd då genomföra en stor restaurering och därtill bygga en stor sport- och aktivitetshall. Barn i Nöd har också hjälpt till att renovera kyrkan som finns i byggnaden. Kök och matsal har byggts ut, så nu ordnar församlingen möten och fester för barnen och deras föräldrar.

Till Instituto Evangélico kommer närmare 80 barn och deltar i de olika aktiviteterna. Barnen får mat och hjälp med extraundervisning och läxläsning. I idrottshallen har barnen gymnastik tre gånger i veckan och varje dag spelar de fotboll eller volleyboll.

Centret satsar stort på musikundervisning. Alla barnen deltar där på något sätt. Det finns flera orkestrar på centret. Barnen lär sig spela olika instrument och det är ett mycket bra sätt att få barnen att hålla sig borta från gatorna och livet där. Musikläraren är entusiastisk och uppmuntrar barnen till sång och musik.

Dataskola i JaperiDatorsalen har medfört att över tusen ungdomar fått utbildning i datakunskap. Alla barn som kan läsa och skriva får en grundläggande datautbildning och på kvällarna är det också många vuxna som tagit del av dataundervisningen.

På Instituto Evangélico jobbar personalen med att försöka nå fram till barnen med den hjälp de behöver. I flera fall har även föräldrarna fått god kontakt med kyrkan som finns i byggnaden. Hjälp kan ges till hela familjen. Många av mammorna har också kommit för att vara med på kvällskurser som ges i syskolan och på så sätt ges ytterligare hjälp till familjerna. Tandläkarmottagningen finns också och används både av barnen på centret och andra i staden. Myndigheterna har gått in och betalar för tandläkare och det material som behövs. De bekostar även en läkare som regelbundet kommer för att hjälpa till.

Hjälpcentret betyder mycket i den fattiga staden Japeri. Många barn har på grund av hjälpen de fått, framför allt med att klara skolan, fått en helt ny chans till en framtid. Utan hjälpen med läxläsning är det många barn som aldrig hade klarat av skolan och de hade då levt sina liv på gatan istället, med allt vad det innebär…

Detta center har förändrat staden Japeri genom att så många barn får komma och få hjälp och stöttning istället för att springa ute på gatorna. Innan projektet startades var det 40% av dessa barn som klarade av skolan. Sedan stödundervisningen började är det nu 98% som klara sig bra under sin skolgång. Många barn räddas också från droger genom att de finns på centret och inte kommer in i gängen som finns ute på gatorna.

Musikundervisning

Musiken är viktig i på Instituto Evangélico i Japeri. Musikundervisningen är bland det som de flesta barnen tycker är allra roligast på centret. Barnen blir duktigare och duktigare. Under hösten 2012 gav Barn i Nöd lite extra pengar för att köpa in ytterligare instrument till klasserna som växer. Detta till barnens stora glädje! Att ge barnen möjlighet att lära sig spela olika instrument ger dem ytterligare anledning att hålla sig ifrån livet på gatan. De får en ny hobby som håller dem sysselsatta istället för att driva omkring.

Barnen studerar olika slags instrument, men mestadels är det olika blåsinstrument och de är indelade efter åldrar. De älskar också att sjunga och det är en fröjd att höra alla barnen sjunga när vi är där på besök.

Klicka här för att se och lyssna på en av orkestrarna på Instituto Evangélico. 

 

Paloma och Pablo träffade jag första gången då jag besökte Japeri 2003, då var tvillingarna tolv år gamla. De gjorde ett bestående intryck då jag fick höra dem sjunga. Paloma brukade sen komma när vi var svenskar som kom på besök till centret i Japeri. Hon har en fantastisk röst och vi är många svenskar som njutit av att höra hennes sjunga och se hennes engagemang och glädje i sången.

Paloma drömmer om framtiden och hon jobbar för att saker och ting ska förändras. Hon har studerat engelska och nu fungerar hon till och med som tolk emellanåt. Men att få till förändringar i sitt liv i Japeri är inte enkelt. Hon flyttade för några år sen till en närliggande stad och hon arbetar som lärare. Livet i fattigdom är ett hinder, men vi vet att drömmar är början till att saker och ting kan förändras! Helt säkert kommer Palomas drömmar att besannas, för hon strävar efter förändring och vägrar sluta drömma. Under 2021 spelade Paloma och Pablo  in en sång som man kan lyssna på via Spotify. Klicka här för att lyssna

Karin Johansson

Japeri

Japeri FB

Fler Projekt

Ray of Hope

Glória Santos Reynolds är uppvuxen och bosatt i Manaus som

BaanChivitMai

Verksamheten startades år 1989 i huvudstaden Bangkok och fyra år

Hannacentret

I Proyecto Cuatro, några kilometer utanför Azua finns det många