Aktieutdelning

Genom att skänka din aktieutdelning direkt till en organisation slipper du betala utdelningsskatt. Detta efter en dom i Regeringsrätten från 2006.

Värdet på din gåva ökar då med mer än 40 procent!
För att du ska kunna skänka skattefritt måste du meddela din bank redan före aktiebolagets årsstämma vilken organisation du vill stödja. Utdelningen måste alltså skänkas bort innan den nått dig.

Hos Barn i Nöd kommer din gåva att användas på bästa sätt för att ge barn den tryggheten att de ska få mat för dagen. Vi vara med och ge barn möjlighet att gå i skola och få chansen till en ljusare framtid. Barn i Nöd vill arbeta långsiktigt med hjälp till handikappade, utbildning, hälso- och sjukvård som några exempel. Var med och förändra framtiden för barn som fötts under helt andra omständigheter än vi här i Sverige!

Så gör du för att ge din utdelning:

Om du har dina aktier hos en bank eller annan kapitalförvaltare så kan du göra Barn i Nöd till gåvomottagare för din utdelning. Viktigt att se till så att VP-kontot blir registrerat i systemet så att Barn i Nöd står som ”rättighetshavare”. Detta måste göras minst en vecka före bolagsstämman. Skriv ut gåvoblanketten  och kontakta därefter din bank eller kapitalförvaltare som hjälper dig.

Du kan kontakta din bank, kapitalförvaltare eller besöka bolagens hemsidor för att se när bolagsstämman äger rum om du inte fått inbjudan som aktieägare till bolagsstämman.

 Att tänka på:

  • Gör Barn i Nöd till mottagare för din utdelning minst en vecka före bolagsstämman i det utdelande bolaget. Kontakta därför din bank redan nu för att vara säker på att hinna.
  • VP kontot måste registreras i systemet så att Barn i Nöd står som ”rättighetshavare”.
  • Du som har VP-konto kan skriva ut och fylla i blanketten som du kan ladda ner här. Lämna blanketten till din bank.
  • Du som har depå kontaktar din bank direkt.
  • Du kan bara skänka bort kontant utdelning från börsnoterade bolag.
  • Möjligheten att skattefritt skänka utdelning gäller enbart privatpersoner.
  • Spara kvittot till deklarationen.

Skriv ut gåvoblanketten här