Hannacentret i Dominikanska Republiken

Aktiviteterna är nu i full gång och barnen kommer måndag till fredag, både på förmiddagen och eftermiddagen. På förmiddagarna kommer de allra minsta. De är från två år gamla och vi har då aktiviteter som passar dem. Vi vill stimulera och få i gång inlärning och koordination. De får bland annat färglägga, lära sig vokaler och siffror, sjunga och höra berättelser. De är med oss mellan klockan 8.30-12.00. Innan det är dags för dem att gå hem så äter de lunch.

På eftermiddagarna har vi barn i olika åldrar och de är indelade i grupper. Vi har då aktiviteter som passar varje grupps behov. Vi berättar också berättelser från Bibeln, då det är grunden för vårt center, och vi ser fina resultat av vårt arbete.

Trots att vi har fått hålla Hannacentret stängt under en längre tid på grund av pandemin så ser vi nu att barnen kommit tillbaka. Ingen av dem har försvunnit, tvärtom har vi fått ännu fler barn. De älskar att vara med oss här på centret då de leker och har roligt. Man ser också hur de lär sig våra principer och de delar med sig till varandra, hjälper till och är punktliga. De deltar också på ett fint sätt i sina klasser och är duktiga. För närvarande arbetar vi med 250 barn i veckan.

Abdiel är tre år gammal och han bor med sin mamma och en yngre syster. Hans föräldrar är separerade. När han först kom till Hannacentret var han mycket våldsam. Han slog och bet de andra barnen. Vid två tillfällen till och med så hårt att det blödde, vi hade många svåra situationer med honom. Flera gånger fick vi skicka hem honom på grund av hans beteende. Men hans mamma var ihärdig, hon fortsatte att skicka pojken till oss. Han var alltid glad när han kom och det motiverade oss att fortsätta kämpa med honom. Vi insåg att hans beteende var en återspegling av våldet han utsattes för hemma.

Idag är Abdiel ett helt annat barn. Han älskar att vara här med oss på centret, han kommer både på morgonen och sen är han tillbaka på eftermiddagen. Han är en av de första som kommer och vi har förstått att Hannacentret är en tillflyktsort för honom. Han leker med de andra barnen, hjälper till att ställa i ordning, är lydig och väldigt tillgiven.

Hans situation hemma har nog inte förändrats så mycket, hans mamma fortsätter att vara våldsam. Vi tror ändå att Abdiel kommer fortsätta vara ett starkt, friskt och kärleksfullt barn och vi ber att kärleken kommer att smitta av sig och förändra hans mamma.

Den nuvarande situationen för covid-19 i Proyecto Cuatro här på sydkusten är stabil, just nu känner vi inte till några fall av sjukdom. Nu är vi mer eller mindre tillbaka till det normala livet och barnen går regelbundet i skolan. Vi är noga med hygienen och vi använder munskydd. Vi är tacksamma och glada över att nu vara tillbaka i det vanliga arbetet bland barnen. Vi hoppas att vi nu kan lägga detta med pandemin bakom oss.

Vi tackar Gud för Hannacentret och hoppas det får fortsätta vara en plats för kärlek, tillflykt, omsorg, uppmärksamhet och skydd för barnen i vårt område.

Aracelis Brito, föreståndare på Hannacentret