Situationen på våra platser i Indien

Den nuvarande situationen för Covid-19 i Indien förändras dag för dag och från stat till stat. I vissa delar av landet blir det bättre och i andra delar är lidandet stort.

Staten West Bengal, där Yrkesskolan i Nagrakata ligger, drabbades mycket hårt av pandemin men läget är nu bättre. Från och med september planeras att kunna vaccinera alla från 18 år och uppåt och eventuellt även gymnasiestudenter. När slutligen myndigheterna gav grönt ljus att kunna starta upp igen var glädjen stor. Det var med en stor förväntan tjejerna började den första skoldagen. Men under en pågående pandemi har vi fått lära oss att vardagen snabbt kan förändras. Bara några dagar efter öppnandet kom beskedet att vi var tvungna att stänga igen. Tjejerna fick åka hem och de grät inför en osäker framtid.

Arbetet bland slumbarnen i Delhi fortsätter. Covid-19 minskar nu i Delhi-området och Allen och Vanitha gör sitt bästa för att hantera situationen i sitt närområde. De har online-program på YouTube och når på så sätt barnen. Många av barnens föräldrar har mobiltelefoner så de har möjlighet att se Vanithas program där. Att nu samla barnen på ett ställe är svårt, men de träffar barnen på offentliga platser då och då.

Ebenezerskolan i Shahpur har inte kunnat hålla öppet för barnen från byarna. Det råder en stor osäkerhet när det gäller smittan och pandemin. Vår rektor Mr Singh och hans fru, som också är lärare på skolan drabbades av Covid-19 men har nu tillfrisknat. En av de övriga lärarna dog tyvärr i Covid-19.

Man räknar med att skolan kan öppna i september för klass 8–10. De övriga får fortsätta med online-undervisningen. Det är centralregeringen i Delhi som beslutar om när skolorna kan öppna igen.

Padharhemmet bor ju nu också våra barn från Ebenezer Home. Det är för närvarande åtta barn, men ytterligare två bor just nu hos släktingar men ska komma tillbaka när skolan börjar. Dessa tio barn ska nu börja i Padhar Happy Vally English Medium School. För närvarande är skolan öppen för klass 9–12, men förhoppningsvis öppnas skolan för alla barn i oktober.

De flesta barnen på handikapphemmet har under pandemin fått återvända till sina respektive familjer och byar. Kvar på hemmet finns totalt 25 barn plus personal. Även här har en av de anställda avlidit i Covid-19.

Good Hope Blind Mission i Kerala fortsätter sitt arbete bland de blinda, även om de är begränsade på grund av pandemin. Många av dessa familjer som regelbundet får mediciner och annan hjälp, är helt beroende av detta stöd. Det är i nuläget 55 familjer som besöks. Många människor i delstaten Kerala har det nu mycket svårt och de är hårt drabbade av pandemin. Man hoppas att alla i Kerala ska få vaccin innan årets slut.

Sedan pandemins start har Agape Child Centre varit ett supportcentrum för många människor i närområdet. Barnen får i nuläget inte bo på hemmet, utan bor nu hemma hos sina föräldrar eller släktingar. Agape försöker hjälpa familjerna med matpaket och online-undervisning. Myndigheterna säger att barn som går i klasserna 9–12 kan få komma tillbaka och bo på Agape från september månad, men de yngre eleverna får vänta lite ytterligare. Bibelskolan fortsätter som innan med sina tretton elever.

Varughese Mathew