Kärlekens Hem

Staden Manacapuru ligger utmed Solimões, den flod som dagligdags kallas Amazonasfloden. En timmas bilfärd från Manaus, mitt i hjärtat av Amazonas. I Manacapuru bor det omkring 100 000 människor. Det är många som flyttar hit från byarna i djungeln och tror de ska få ett lättare liv. Men det är inte lätt att få jobb och livet blir istället ofta svårare än vad det var i den avlägsna byn.

DSC_0014
Många av de inflyttade hamnar i ett område kallat Quari, som ligger nedanför en brant sluttning. Intill trappan där man går ner ligger det mycket skräp, det har blivit något av en soptipp. Familjerna som bor här är mycket fattiga och problemen är stora, fast det byggs många nya hus och området växer.

Under flera år kom barnen i området och fick soppa, med stöd från myndigheterna, på det lilla centret Kärlekens Hem. Huset där ”Kärlekens hem” fanns var i väldigt dåligt skick, det höll mer eller mindre på att rasa samman. När pengarna sen 2009 från myndigheterna upphörde och församlingen inte klarade av att samla in pengar för att täcka kostnaderna så var de tvungna att sluta med sopputdelningen.

Barn i Nöd fick då ett nödrop i februari 2009 från Gloria Santos som är ledare för Ray of Hope i Amazonas. För många av dessa barn var denna soppa det enda de hade att äta och situationen var mycket svår för familjerna. Barn i Nöd beslutade då att vara med och stödja detta projekt och ge barnen soppa varje dag.

Manacapuru (2)

Under 2010 byggde Barn i Nöd upp ett nytt center för barnen och i januari 2011 var allt färdigt för invigning av de nya fina lokalerna. I projektet finns runt 100 barn inskrivna. De kan vara med i många olika aktiviteter på centret. Det finns klasser med stödundervisning för att hjälpa barnen att klara skolan. De kan också vara med i klasserna och få undervisning i data och musik.

Många barn kommer fem dagar i veckan och äter lunch. För många av barnen kan detta vara det enda DSC_0040 (2)mål mat de får på dagen. Det började som ett soppkök, men efter bättre samarbete med en matleverantör har det kunnat utökas och nu får barnen en mer varierad lunch.

Ett projekt för tjejer 10-18 år har också drivits under några år. Ett tillfälle då Luzinete från Ray of Hope samlar tjejerna och pratar om livet och svårigheter som tjejerna kan råka ut för. I detta område blir många flickor gravida i tidig ålder och Luzinete har en öppen dialog i dessa ämnen som berör tonårsflickor. Mycket uppskattat av tjejerna som fått ett stort förtroende för Luzinete, då hon blivit en vuxen de vet de kan lita på. Bara detta att det finns en plats där de kan komma och få sitta ner för att prata om sådant som är svårt och uppleva att någon lyssnar och vill vara med att försöka hjälpa och förändra. Det betyder oändligt mycket!

Kärlekens Hem gör skillnad i detta fattiga område av djungelstaden Manacapuru. Barnen vågar börja drömma om att livet faktiskt kan förändras!

Manacapuru

Kärlekens Hem

Fler Projekt

Hannacentret

I Proyecto Cuatro, några kilometer utanför Azua finns det många

Ray of Hope

Glória Santos Reynolds är uppvuxen och bosatt i Manaus som

BaanChivitMai

Verksamheten startades år 1989 i huvudstaden Bangkok och fyra år

Kärlekens Hem

Staden Manacapuru ligger utmed Solimões, den flod som dagligdags kallas