Ray of Hope

Glória Santos Reynolds är uppvuxen och bosatt i Manaus som ligger i hjärtat av Amazonas regnskog. Hon startade Ray of Hope i juni 2003. Hon har fått en speciell kärlek till alla dessa barn som bor utmed Amazonfloden. Det finns inga vägar dit, man kan bara nå byarna med båt. Det blir timmars båtresa till de olika byarna. Människorna är oerhört fattiga och barnen ofta hungriga. De som bor här berättar att de många gånger känt sig övergivna. Ingen bryr sig om dem och de lever isolerat från det övriga samhället i Brasilien.

Ray of Hope är ett team som består av drygt trettio volontärer i olika åldrar. De åker på helger och lov ut på floden till olika byar och har där så kallade camps. Det innebär en samling med folket i byn, framför allt med barnen. De berättar något från Bibeln och sjunger. De använder sig även av handdockor när de samtalar och undervisar.

Efter samlingen delas alla barn in i olika grupper. Då blir det olika aktiviteter såsom lek, pyssel och fotbollsturnering. Alla tonårstjejer har en specialsamling där de sitter och pratar om livet som tonåring och allt vad det kan innebära. De har också en stund då de tillverkar halsband eller gör något annat pyssel.

Ray of Hope har också en speciell samling för kvinnorna. De uppmuntrar dem i deras roll som mamma och hustru. Om vikten av att visa sina barn och sin man kärlek och att sköta om dem på bästa sätt, även hygien. Ibland sitter de i grupper och pratar om vad som är viktigt när det gäller att uppfostra sina barn. Efter den samlingen får de arbeta lite, oftast sy eller måla. Många av dem har aldrig gjort något sådant innan.

Ibland får alla barn också en present i slutet av campen. Det kan vara en leksak, skolmaterial eller hygienartiklar. Om möjlighet finns delas kläder och skor ut. Alla i byn får också mat. Antalet personer som deltar är lite olika beroende på byarnas storlekar. Det kan vara allt mellan 30-350 personer.

Ray of Hope har tandläkare och en sjuksköterska som kan hjälpa till vid behov. Tandläkaren ger också alla barnen undervisning i hur de ska sköta sina tänder och alla får en tandborste.

De båda hjälpcentren Kärlekens Hem och Lyckliga Barn ligger under Ray of Hopes ansvar och överinseende.

Hjälp till de utsatta

Ray of Hope arbetar för att uppmuntra, hjälpa och att finnas där för familjer som har det svårt. Till kontoret i Manaus kommer många för att få hjälp av olika slag. Några dagar i veckan finns där också läkare och psykolog och de tar emot patienter som annars inte hade haft den möjligheten. Där finns också en socialarbetare som har kontakter in på sjukhusen och kan hjälpa till att slussa den som behöver hjälp rätt.

Speciella barn

För familjer med barn som har olika funktionshinder och problem har Ray of Hope under många år varit ett stort stöd. Varje månad delas bland annat matpaket ut och det betyder oerhört mycket för dessa kämpande familjer. Många av dessa barn levde undangömda och de sågs som ett straff för något som föräldrarna gjort. Genom Ray of Hope har dessa barn fått ett nytt liv då de fått en annan status i byarna där de bor.

Ronald föddes den 23 juni 2005 i indianbyn São Tomé. Byn ligger några timmars båtresa från Manaus, utmed floden Rio Negro. Där bor han med sina föräldrar och två småbröder.

São Tomé är en liten, fattig by där det inte finns några arbetstillfällen som ger en lön. Föräldrarna gör hantverk som de försöker sälja när det ibland kommer turister på besök. Sedan ett par år tillbaka har de också ett litet projekt i byn där de tar emot turister som kan komma och prova på att bo några nätter i deras indianby. Byn består egentligen bara av en stor familj och Miriam, Ronalds mamma, är dotter till hövdingen Manuel.

Alltsedan födelsen har Ronald haft hälsoproblem. Han kan inte prata och han har också problem med hörseln. Ronald har också börjat få epileptiska anfall som kan äventyra hans fysiska och mentala utveckling.

Med hjälp av några släktingar som bor i Manaus får han behandling på sjukhuset varje månad. Men med de små resurserna de har genom att sälja sina hantverk och ta emot turister, så är detta en stor ekonomisk utmaning för familjen.

Ray of Hope förmedlar varje månad hjälp till familjen i form av ett matpaket anpassat efter Ronalds behov. Utan denna hjälp hade familjen nog inte kunnat ta sig till sjukhuset för behandling av pojken. Då hade deras pengar bara räckt till maten de behöver.

 

 

Klicka här för att läsa en rapport from Ray of Hope om deras arbete under pandemin mars 2020 – mars 2021

(pdf på engelska)

 

 


Ray of Hope

Amazonas i juni 2015

Fler Projekt

Hannacentret

I Proyecto Cuatro, några kilometer utanför Azua finns det många

Ray of Hope

Glória Santos Reynolds är uppvuxen och bosatt i Manaus som

BaanChivitMai

Verksamheten startades år 1989 i huvudstaden Bangkok och fyra år

Kärlekens Hem

Staden Manacapuru ligger utmed Solimões, den flod som dagligdags kallas