Neve Michael

Neve Michael i Pardes Hana erbjuder en fristad för israeliska barn i riskzonen vars biologiska föräldrar inte längre kan ta hand om dem. Oavsett vilken folkgrupp de tillhör. De ger näring, utbildning och erbjuder en varm, trevlig och familjär miljö för barn mellan 3 till 18 år som kommer till dem under traumatiska omständigheter. Deras föräldrar lider ofta av extrem fattigdom, psykisk sjukdom eller missbruk av alkohol och narkotika.

Neve Michaels uppdrag är att skapa en familjeliknande atmosfär som är något som i allra högsta grad saknats i barnens liv. De ger den bästa terapeutiska vård för att utveckla dessa unga sinnen och forma dem till unga vuxna med hopp inför framtiden.

Akut Kriscenter
Sedan akutcentret öppnades i augusti 2000 har över 300 pojkar och flickor behandlats där. Barn från hela landet som omedelbart behöver förflyttas från sina hem och omgivning kan komma hit 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan. Alla som kommer hit gör det genom Socialnämnden.

De flesta av barnen som kommer till Akut Kriscentrum kan inte återvända hem. De får stanna över semester och sommarlov. Men det utgör en enorm skillnad i barnens liv. Personalen kan inte förändra det förflutna men de kan lova barnen en bättre framtid.

Familjehem
I bostäderna på området bor gifta par med sina egna biologiska barn. Sen tar de emot upp till 12 extra barn som kommit till Neve Michael. Familjerna är anpassade efter barnens behov. Barnen får då bo i en ”vanlig” familj i en atmosfär som präglas av kärlek, värme, omsorg oh stöd. För dessa barn ger denna familj dem den hjälp de behöver för att återhämta sig från sina traumatiska upplevelser.

Skola
På området ligger också en skola som anpassas efter de individuella behoven hos barnen. Skolan har runt 100 elever och innefattar även barn som bor i centrets närhet. Målet är att hjälpa barnen bryta den onda cirkeln av ångest som de flesta har då de anländer. Varje barn reagerar olika på de olika behandlingarna som finns. Därför försöker de hitta det allra bästa sättet att riktigt nå fram till vart och ett av barnen.

Dags och omsorgsprojektet
I denna aktivitet deltar över 65 barn upp till 13 års ålder. Där kan barn som bor ute i samhället få komma efter skolan och få en varm lunch, läxhjälp, professionell hjälp från socialarbetare, middag, en varm dusch och sen blir de hemkörda. Projektet innehåller också en mängd olika fritidsaktiviteter.

Eli
Polisen hittade en sju år gammal pojke som vandrade omkring på gatorna mitt i natten i Jaffa. Pojken sa att han hette Eli och att han var hungrig. Han letade efter mat. Hans kläder var smutsiga och trasiga. Han hade ingen aning om vart han var på väg. Pojken var förvirrad och utmattad. Samtidigt var hans mamma, som han inte sett på tre år, hög av heroin och hon låg utslagen i en övergiven hydda.

Men det visste ju inte polisen som hittade Eli. Det tog myndigheterna flera dagar att hitta mamman och upptäcka att hon var narkoman. Vid det laget hade Eli förts till Kriscentret på Neve Michael. Efter många samtal kom man fram till att Eli knappt kunde minnas att han en gång haft ett hem. Sedan hemmet upplösts hade han levt av det som främlingar kastat åt honom på gatan eller så hade han letat efter mat på soptipparna.

Neve Michael har tagit hand om många barn som varit utsatta för mycket. Men Elis berättelse är utöver det vanliga. Detta är en sjuårig liten pojke som levt nästan halva sitt liv på gatan.

På Neve Michael blev nu Eli omgiven av kärlek och vuxna som gav honom mat, kläder och han fick börja skolan. Han är en liten intelligent pojke som nu börjar vänja sig vid att ha tak över huvudet, vuxna som bryr sig om honom och vänner i sin egen ålder. Neve Michaels uppgift är att försöka ge honom fina minnen som han kan ta med sig från sin nu så splittrade barndom.

 

Klicka här och se en film om ett av barnen som vuxit upp på Neve Michael och fått sitt liv förändrat. (på engelska)

 

 

 

 

 

Neve Michael

NeveMichael

Fler Projekt

Hannacentret

I Proyecto Cuatro, några kilometer utanför Azua finns det många

Ray of Hope

Glória Santos Reynolds är uppvuxen och bosatt i Manaus som

BaanChivitMai

Verksamheten startades år 1989 i huvudstaden Bangkok och fyra år